2. září 2014

BRUSEL

Po Lucembursku jsme ještě ten den dojeli do Belgie, postavili stan v kempu asi 100km od Bruselu a na druhý den se do něj vydali. 
Před návštěvou města jsme nejvíce řešili, jak s parkováním.
Po celou dobu naší dovolené jsme sice vždy auto nechali skoro v centru a vždy jsme nějaké 4 eura za to parkovné nechali. Většinou se parkovné pohybovalo od 1,50-2,50€.
Jenže v Bruselu jsme chtěli být celý den a dát za celodenní parkování nějakých 15€ se nám zrovna nechtělo. 
Ráno v kempu jsme se ptali, jestli neví o něčem, kde se dá v pohodě a levněji zaparkovat a ani nám možná nerozuměl, tak jsme to vzdali a vyjeli vstříc neznámu. :D


Když už jsme jeli městem a tak nějak jsme cítili, že už se asi blížíme víc a víc do centra, hledali jsme volné místečka podél kraje silnice. Pořád jich bylo dost, tak jsme jeli dál s tím, že když už budeme platit, tak ať jsme co nejblíže centru. 

Nakonec jsme zjistili, že je neděle a  v neděli je parkovné v celém Bruselu zdarma. :D
Tímto všem doporučuji jezdit do velkých měst, kde počítáte s tím, že strávíte déle času, v neděli. Nemusíte u toho automatu přemýšlet, kolik tam těch peněz hodit, za jak dlouho se vrátíte a nemusíte celou dobu ve městě kontrolovat hodinky. .)

První zastávkou v centru bylo náměstí Grand Place. Uprostřed náměstí byl obrovský koberec květin. Bylo to hezké, až na ty lidi, kteří by se jinak rozmístili různě po náměstí a nebyli by namačkaní po okrajích náměstí. 
Budovy na náměstí, které jsou zapsané do kulturního dědictví UNESCO byly opravdu pěkné, ale v tom davu a s tím, že na každé fotce ten dav lidí bude se mi ani fotit nechtěly.



Konečně se prorvete k tomu zábradlí, myslíte si jaký nemáte prostor na to se vyfotit a hned přijde zájezd důchodců a je po všem. :D


Dále jsme prošli slavnou krytou obchodní galerii, ve které byly samozřejmě i luxusní obchody, ale hlavně obchodu s belgickými pralinkami. 
Líbilo se mi, že obchody nebyly předražené jako například obchody se suvenýry. 
Dvě eura za vynikající belgickou čokoládu s mandlemi mi přišlo až málo.
Nu osladili jsme si s ní den v přelidněném centru města. .)


Dále jsme se chtěli projít z centra města k Atomiu. 
Ti, co už v Bruselu byli si teď asi ťukají na čelo. Ano byla by to nejméně hodina a čtvrt tam a ještě to samé nazpátek. V infocentru nás ujistila, že tohle opravdu pěšky jít nechceme, a tak jsme Atomium nechali na odpoledne, že tam sjedem autem.

Tak jsme přemýšleli, co teď. 
Už když jsme dovolenou plánovali, věděli jsme, že Brusel je město street artu a komiksu.
Proto taky jsme chtěli ve městě strávit celý den, že si uličky v klidu projdeme a budeme se kochat. .)

George Remi vytvořil postavy Tintina a jeho psa Miloua, kterými prorazil a jsou to hlavní postavy belgických komiksů.
Město Brusel se rozhodlo použít komiksové kresby a zakryli jimi škaredé fasády budov a nevzhledné plochy v ulicích.
Po celém Bruselu jsou desítky těchto pomalovaných stěn. V infocentru si můžete koupit plánek města za 0,50€, na kterém máte vyznačenou komiksovou procházku městem plus na barevně vyznačené trase je vyznačeno, kde přesně namalovaná stěna je. Někdy ji musíte trošku pohledat, a proto je super tuto mapku mít. .)

Stihli jsme jich vidět celkem dvanáct. Jsou po celém městě, takže pokud je chcete vidět všechny, bylo by nejlepší si na to vyhradit celé odpoledne.











Tato procházka je super i tím, že poznáte Brusel z trochu jiné stránky. Ze stránky, kde se neprezentuje stavbami UNESCO. 
Trasa nás občas zavedla do míst, kde jsem měla až strach a jen jsem si pevně držela foťák s kamerou. :D

Po cestě jsme našli i plno bruselského street artu.




Dva znaky Bruselu na jednom místě.

A o pár ulic výše. ;)















K večeru jsme ještě dojeli k tomu slavnému Atomiu.



Tak pa zas zítra! .)

2 komentáře: