Když už jste týden na sucharech, starých rohlících a dušené mrkvi a máte chutě snad úplně na všechno, proč by první článek po dlouhé době nemohl být zrovna o jídle, že..
Ještě donedávna mě babička poctivě zásobovala svými cukinami ze zahrádky. Ze začátku jsem si to užívala a jedla jsem cukinu téměř denně, po nějaké době mi došla inspirace, co si z ní uvařit.
Napadla mě polévka.. ale v životě jsem o cuketové polévce neslyšela a nikdy jsme ji doma nevařili.
Ovšem nějak mě to pořád lákalo, a tak jsem ji zkusila uvařit na způsob, jak vařím brokolicovou.. VYŠLO TO a stala se z ní další má oblíbená polévka.
Teď už zas jen chybí ty cukety. :D
Potřebujeme
cukinu
česnek
cibuli
smetanu
olivový olej
bujón (nemusí být)
sůl
pepř
(muškátový oříšek, kari pasta)
Vařila jsem z jedné větší cukiny. Ta by vám měla vyjít na polévku pro čtyři lidi a ještě by vám mohlo zbýt na zítra. .)
Cukinu nakrájenou na širší kolečka a ty na čtvrtky a na jemno nakrájenou cibuli jsem dala chvíli orestovat na trošku olivového oleje už rovnou do připraveného hrnce.
Po zhruba 5-10 minutách přidáte vodu. Přidám vždy tolik vody, aby byla cukina těsně pod hladinou.
Také můžete přidat bujón. Když jsem polévku vařila po druhé, bujón jsem tam nedala a byla vynikající i tak! .)
A necháme vařit zhruba 10 minut.
Potom polévku rozmixujeme, osolíme, opepříme a můžeme přidat muškátový oříšek nebo kari pastu, kdo má rád pálivější.
Přidáme kelímek smetany a propasírovaný česnek.
Česneku a koření, ať si dá samozřejmě každý podle své chuti.
Já vždy ráda česneku přidám, ještě že to těm, kteří polévku jedí se mnou nevadí. .)
Dobrou chuť! .)
Jééé, to máš krásně připravený! Ten první obrázek je super! Já právě peču jablečný koláč. Ať žije podzim! :)
OdpovědětVymazatDěkujiiiii .)
VymazatMňáááááám, ten bych si dala! Píšu ho na svůj wishlist, který si tady už týden píšu. :D
Samozřejmě ňám, polévky jsou grunt! :)
OdpovědětVymazatTo určo! Díky díky .)
Vymazat